• Resum històric de 65 anys d’activitats treballant per la cultura al servei de la ciutat del Prat de Llobregat
Tot i no haver pogut trobar-nos físicament per celebrar-ho, alguns membres de la junta vam fer una copa per vídeotrucada.

El mes de febrer del 1954, en Josep Maria Vilà i Parellada, llançà al periòdic local “Prat” una crida per constituir una entitat, a semblança d’Amics de la Ciutat de Barcelona, que portaria per nom Amigos de El Prat i que tindria com a principal objectiu “unir todos los pratenses de buena fe al Servicio del esplendor, el arte i el bienestar en nuestro pueblo” amb una finalitat ben concreta: ajudar, en aquells anys de penúria econòmica, a aquelles famílies amb dificultats i vetllar pels interessos culturals, històrics i patrimonials del nostre poble.

La crida va donar els seus fruits i un grup d’amics encapçalats pel propi Josep M. Vilà posaren mans a l’obra per donar forma a la proposta i redactar uns Estatuts que es presentaren al Ministerio de la Gobernación que, després d’un llarg estira i arronsa fruit de la situació política del moment, foren aprovats el 13 de maig del 1955. La comunicació per part del Secretari del governador civil fou lliurada a la Comissió Gestora el dia 20 del mateix mes i vuit dies més tard, el 28 de maig de 1955, es celebrà al domicili d’en Jaume Monés i Albet, al número 14 del carrer de Jaume Casanovas, l’Assemblea constituent nomenant a en Josep M. Vilà i Parellada com a president. La resta de membres de junta foren: en Jaume Codina i Vilà, en Pere Humbert i Botet, en Jaume Monés i Albet, en Xavier Roig i Gómez, en Joan Busquets i Sanfeliu i en Valentí Vila i Bages.

El 28 de maig de 2020 va fer seixanta-cinc anys d’aquella primera assemblea i l’activitat d’Amics d’El Prat, amb alts i baixos, com tota obra humana, ha continuat treballant des dels més diversos camps pel nostre poble, adaptant-se sempre als signes dels temps.

Amics d’El Prat ha mantingut en tot moment una actitud de suplència i de lluita per mantenir la identitat i la integritat del nostre poble. Si en un primer moment el que calia era fomentar els valors de caire assistencial amb les campanyes benèfiques, uns anys més tard es veié la necessitat de donar visibilitat a un problema real però amagat al redós de la família, les persones amb disminució física, psíquica i sensorial i es creà al si de la nostra entitat el nucli inicial de la llavors anomenada associació d’amics del subnormal que amb el pas dels anys ha esdevingut la Fundació Rubricatus que, està fent una feina admirable. Quan al Prat no hi havia premsa local Amics d’El Prat, contribuí decisivament a la creació del periòdic Delta o quan per diversos motius al Prat pràcticament no hi havia activitat teatral, des de la nostra entitat es fomentà els concursos de teatre amateurs. La fotografia, les arts plàstiques, la filatèlia, la música, la sardana i moltes altres disciplines comptaren amb el nostre suport i impuls per donar-se a conèixer amb concursos, exposicions, xerrades o simplement amb un espai per poder portar a terme llurs activitats. Sortosament, a les darreries del franquisme i especialment amb l’arribada de la democràcia, la majoria d’aquestes activitats han anat agafant volada i vida pròpia, com no podia ser d’altra manera, amb la creació de nombroses entitats.

Fou també en aquesta època, a partir de la meitat dels anys setanta, que una bona part del teixit associatiu local entrà en una crisi com a conseqüència de la politització pròpia del moment que es vivia i moltes persones amb inquietuds polítiques que havien donat vida a diverses entitats, varen decantar-se per involucrar-se als diversos partits i deixaren orfes algunes d’aquestes entitats, moltes de les quals acabaren desapareixent. Amics d’El Prat, tot i no ser aliè a aquesta situació, pogué resistir, no sense dificultats, i superar la situació.

De fet, la participació de l’entitat en aquells moments de canvi no va ser passiva. És així doncs que en l’àmbit polític cal destacar el cicle de conferències “Democràcia endavant” per on, un per un, tots els líders de les diverses formacions polítiques catalanes de la transició, exposaren els seus plantejaments de cara al futur d’Espanya i Catalunya. En aquell moment de gran efervescència política foren moltíssimes les persones que durant setmanes s’aplegaven al saló-teatre del Casal de Cultura que, quedava petit, per escoltar-los i conèixer les seves propostes. Posteriorment es va fer un altre cicle en vistes a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya i un altre amb la presència dels líders sindicals, també amb molta expectació i concurrència.

Com ha quedat ja dit a l’encapçalament un dels aspectes fundacionals d’Amics d’El Prat ha estat la defensa del patrimoni cultural i la integritat territorial del nostre poble, i en aquest sentit, sempre ha estat al costat o fins i tot impulsant tota mena d’iniciatives d’aquest caire. Des de quelcom tan remot com la recuperació dels finestrals gòtics de l’antiga masia de Can Peixo a la recuperació de la Granja La Ricarda o l’edifici de la Telegrafia, passant per les campanyes en contra del desviament del riu, l’ampliació de l’aeroport, la instal·lació d’una incineradora, l’adhesió a la campanya “Salvem l’Artesà” o la salvaguarda de les zones humides i el litoral, treballant colze a colze amb entitats ecologistes, AAVV, pagesos, polítics, sindicats i amb el mateix ajuntament en moltes ocasions. Ha estat i continua sent una prioritat nostra i una feina que, com s’ha vist, no sempre ha estat reeixida però que sens dubte ha donat els seus fruits.

Per a reforçar la seva tasca i donar especial rellevància als elements culturals i de tradició objecte de la seva activitat, al si d’Amics d’El Prat va tenir lloc la creació d’Amics de la Sardana i Amics del Cavall, organitzadors de l’Aplec de la Sardana o la cavalcada de Sant Isidre i el pavelló agrícola i ramader de la Fira Avícola, la creació de la Comissió del Patrimoni, i més recentment la creació de la Secció de Senderisme, creada al novembre de l’any 2013 conjugant activitat esportiva amb la pràctica del senderisme i cultura, i el Club de Scrabble Delta Prat, una secció de la nostra entitat amb l’objectiu de donar a conèixer el joc de l’Scrabble en català, i un llarg etcètera d’activitats al llarg d’aquests seixanta-cinc anys.

Seixanta-cinc anys de la vida d’una entitat del que avui en podríem dir d’ampli espectre donen per molt. Serveixi tan sols a tall d’exemple activitats tan senzilles com la donació del famós nen del cargol dels “Jardinets” o les majòliques al·legòriques a l’arbre de torre Muntadas, del “Palacete” que en dèiem aleshores, retirades sense cap explicació per la remodelació d’aquests espais. O quelcom que avui sembla una bajanada, com la campanya per posar papereres als carrers organitzada per nosaltres, amb el patrocini de comerços locals (però és que l’ajuntament de l’època no posava papereres), actes de caire cultural com els Cursos d’Història, les desenes de conferències d’alt nivell, el concert del rèquiem de Mozart amb motiu del 50è aniversari, els concursos nacionals de fotografia, l’Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos, els concursos de colles sardanistes per Sant Pere, els concerts de les Jornades Internacionals de Cant Coral, la col·laboració en les primeres fires avícoles, els Aplecs de la Tartana, la Xarxa d’Altaveus de Festa Major, la promoció de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, la plantada d’arbres i plantes autòctones coincidint amb l’Aplec de la Tartana, els concursos de catifes de flors de Corpus i la posterior recuperació d’aquesta festa de la mà de la Casa d’Andalusia i l’AViC del carrer Ferran Puig.

En tots aquests anys també hi ha hagut lloc per a pensar i reconèixer a totes aquelles persones i entitats locals que amb la seva feina i dedicació han fet i fan una tasca impagable en la línia dels objectius fundacionals de l’entitat. D’aquí, la creació del guardó i distinció “Amic d’El Prat” l’any 1979, i posteriorment el Guardó Josep Maria Vilà i Parellada l’any 2011, distincions atorgades anualment des de la seva creació per votació popular dels associats, i els Premis de Reconeixement l’any 2004 impulsats amb motiu del cinquantenari de la nostra entitat i que podríem considerar l’avantsala del que són avui els Premis Ciutat del Prat que periòdicament, i des de l’any 2005, atorga l’Ajuntament del Prat a persones i entitats destacades en la projecció del nostre municipi.

Són seixanta-cinc anys d’una activitat continuada, en alguns moments fins i tot frenètica de la que ens en sentim molt orgullosos i amb ganes de continuar molts anys més, com va expressar el president Jordi Codina en rebre el Premi Ciutat del Prat 2011, de mans de l’alcalde Lluís Tejedor, fet que, sens dubte ens va esperonar a seguir treballant. Sortosament, ara per ara tenim assegurada la continuïtat amb la incorporació de gent jove amb ganes de seguir treballant pel nostre lloc al món. Voldria acabar agraint la feina feta per tots els presidents i membres de junta, amb especial record pels que ja ens han deixat i pels actuals membres de junta amb una menció especial per la nostra presidenta la Magda Ardiaca, la primera presidenta que estic segur obrirà el camí per una major incorporació de la dona a l’activitat d’Amics d’El Prat. Per molts anys!

Jordi Gili i Farrés
President d’Honor

65è aniversari d’Amics d’El Prat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *