Amics d’El Prat, és una associació seixantenària nascuda amb la finalitat de fer poble des de la unió de tots el pratencs.

El mes de febrer de l’any 1954, en Josep Maria Vila i Parellada llençà al periòdic d’informació local Prat una crida per tal de constituir una entitat que portaria per nom Amigos del Prat i que tindria com a principal objectiu “unir a todos los pratenses de buena fe al servicio del esplendor, el arte y el bienestar en nuestro pueblo”

Aquesta crida tingué ressò i aviat el senyor Vila i un grup d’amics es posaren a treballar per donar forma a un projecte que, comunicada la seva autorització governativa el 13 de maig de 1955, va poder celebrar la seva assemblea constituent el 28 de maig d’aquell any 1955.

En aquests cinquanta i escaig anys d’història Amics d’El Prat ha mantingut en tot moment una actitud de suplència i de lluita per mantenir la identitat i la integritat del poble d’El Prat tant des del foment de valors de caire assistencial i benèfic (generació del nucli del que després seria l’associació Amics del Subnormal avui Fundació Rubricatus) com des de la preocupació per gaudir d’uns mitjans de comunicació propis amb la contribució decisiva en la creació de l’actual periòdic Delta, com pel foment de les diverses formes de manifestació artística ja sigui teatre, fotografia, dibuix etcètera.

Cal remarcar l’esforç que ha fet l’entitat, sempre dins de les seves possibilitats ja sigui en solitari o en col·laboració amb altres entitats o institucions, en editar llibres de continguts eminentment locals així com l’organització dels Cursos d’Història local.

Breu història d’Amics d’El Prat

El 28 de maig del 1955, es celebrà a la casa d’en Jaume Mones al carrer Casanovas la primera assemblea d’aquesta entitat un cop superades les moltes dificultats governatives pròpies de l’època. Retocs i més retocs al projecte d’estatuts que finalment foren legalitzats, això si, amb un fort component de caràcter benèfic, com corresponia en aquell temps on tota possibilitat de caràcter catalanista o social quedava automàticament fora de la legalitat.

Al llarg d’aquests anys, Amics d’El Prat ha desenvolupat una molt intensa i variada activitat amb alts i baixos com tota obra humana. Aquelles companyes benèfiques amb la recollida d’ampolles buides de xampany, en aquell moment no es deia cava, passant per els concursos de catifes de flors del dia de Corpus instaurats amb motiu del 400 aniversari de la constitució de la parròquia, els concursos fotogràfics entre els quals cal destacar-ne el de l’any 1980 d’àmbit estatal que portà per nom: “Carxofa d’El Prat” amb un notable èxit de participació. Concursos de dibuix, pintura, literaris, exposicions, conferencies, concerts i un ampli ventall d’activitats de caire fonamentalment cultural i de inequívoca voluntat d’identificació amb el nostre poble.

Especialment rellevant fou el cicle de conferencies pronunciades per el Dr. Jaume Codina amb motiu de la presentació del seu llibre: “La gent del fang”.

Amb l’arribada de la democràcia, Amics d’El Prat, mantenint sempre la seva independència ha esdevingut tot un referent. La lluita en contra del desviament del riu, l’ampliació de l’aeroport i la salvaguarda dels valors tradicionals i territorials del nostre municipi han sigut per les diverses juntes d’aquesta entitat una veritable raó de ser. El nostre local sempre ha estat obert a tota mena de iniciatives encaminades a vetllar per el nostre poble. Avui encara, la plataforma de Defensa d’El Prat, un dels puntals en la lluita en contra del pas del TGV per el nucli urbà sense soterrar, te el seu punt de trobada al nostre local.

Un dels fets que han marcat i molt aquesta independència que esmentàvem més amunt, fou l’organització d’unes jornades informatives sobre l’ampli ventall d’opcions polítiques que aspiraven a esdevenir partits polítics, una mena de terceres vies. Fou durant la primavera del 1976. La tramitació no cal dir que fou molt complexa amb tota mena de permisos governatius tot i comptar amb l’aval de l’alcalde José Maria Mesa que ens donà suport en tot moment. Les jornades portaren el nom genèric de: “Democràcia endavant” hi participaren entre d’altres, personalitats com en Joan Raventós P.S.C. Congres, Jordi Pujol, C.D.C. el malaurat Josep Pallach, P.S.C. Reagrupament, Josep Soler Barberà, P.S.U.C. Jorge Trias Sagnier, Josep Maria Traginer, P.S.O.E., Joan Cornudella, Front Nacional, Josep Maria Lopez Llaví, P.S.A.N. Albert Vila, U.D.C. Les tres centes localitats del Casal de Cultura quedaren àmpliament insuficients. Tots teníem ganes de conèixer la cara i el missatge d’aquelles persones que més tard han configurat el panorama polític del nostre país. Fou durant aquell temps que l’assemblea acordà catalanitzar el nom de l’entitat passant de Amigos de El Prat a Amics d’El Prat.

Aquells també foren anys difícils dons tal com passà amb moltes d’altres entitats, la legalització dels partits polítics deixà un xic buides de continguts i de persones el teixit associatiu. Amics d’El Prat, també patirem la crisis de la sortosament en poguérem sortir. La creació a finals dels 70 d’Amics de la Sardana, la posterior incorporació d’ Amics del cavall i la darrerament creada Comissió del Patrimoni, han donat un nou i valuós impuls a la vida de la nostra entitat.

Dins el calendari ordinari d’activitats, cal destacar-ne quatre per la seva importància: els cursos de historia local, l’Aplec de la Sardana la zarza d’Altaveus de Festa Major i l’Aplec de la Tartana. La participació en actes de caràcter cultural i tradicional com Sant Jordi, Sant Isidre, la Diada Nacional de Catalunya, Sant Pere i Sant Pau, la Fira Avícola. Aquests actes es complementen amb xerrades, exposicions, visites guiades i sortides culturals, ballades de sardanes i cursets d’ensenyament, la catifa de flors del Corpus…

Amb motiu del vint-i-cinqué aniversari de la fundació de l’entitat, es creà un guardó que anomenem. “Amic d’El Prat…” i que es lliura per votació entre els socis i simpatitzants a una persona física o jurídica escollida entre una llista que la junta proposa. Al llarg d’aquests més de vint anys han estat guardonats entre d’altres en Josep Mayol, en Josep Costa, l’Àngela Jove, en Josep Marín, en Gerard Giménez, en Moisès Llopart, Mn. Lluís Portabella, la Germana Maria Sans, la Teresina Puigpelat, en Josep Ferret, en Fermí Marimon, el Dr. Vicens Aragó, en Carles Piñol, en Joan Carles Castanyer, en Josep Domingo, l’IES Illa de Banyols, el Grup d’Estudis Pratencs, la Magda Guilera, en Jaume Codina, en Pau Vila o en Xavier Marcilla.

L’altra distinció que atorga de forma més esporàdica la nostra entitat es el títol de Soci d’Honor i entre d’altres hi ha en Felip Trapero, en Jaume Codina, en Roman Farreres, en Francesc Balcells o en Josep Maria Vila Parellada. Actualment s’està estudiant ampliar aquests guardons per tal de diferenciar els candidats en diverses categories ja que sovint resulta difícil escollir entre una empresa o una entitat o be una persona individualment. Però d’això ja en parlarem més endavant.

A grans trets, aquesta es la nostra breu targeta de presentació i les portes de casa nostra resten obertes per a tots aquells que vulguin fer d’ El Prat una ciutat amb personalitat i futur. De recursos econòmics no en tenim gaires però de ganes de treballar i fer nous amics moltes. Si t’animes, seràs benvingut.