La Comissió del Patrimoni d’Amics d’El Prat és va crear el mes de novembre del 2000, coincidint amb la convocatòria de les segones jornades del Patrimoni del Baix Llobregat, de l’octubre del mateix any.
El primer any és va presentar un manifest respecte al coneixement, divulgació, conscienciació i defensa del patrimoni històric i arquitectònic del Prat de Llobregat que estava i està en perill, degut a la forta transformació del terme municipal a causa de les moltes i simultànies obres d’infraestructures.
Considerem que salvar el patrimoni és també conservar l’escenari de la història i una part essencial del paisatge, element fonamental de la identitat col·lectiva.
Les obres d’ampliació del port i desviament del riu Llobregat, l’ampliació de l’aeroport, i l’arribada del tren de gran velocitat al corredor de RENFE situat al bell mig del nucli antic de la ciutat, han incidit directament en molts edificis i entorns de gran valor històric.
Moltes cases de pagès han desaparegut els darrers anys, i les que han quedat encara no tenen un pla d’usos per a la seva supervivència, tot i estar situades dintre els límits del parc agrari o dins les zones naturals.
Les activitats de la Comissió del Patrimoni d’Amics del Prat s’han basat en tres eixos, 1.- la organització anual dels cursos d’història local, 2.- la realització d’exposicions i campanyes de carrer respecte a la defensa del patrimoni, amb propostes concretes, enquestes i iniciatives adreçades a l’administració municipal, i 3.- la participació dels membres de la Comissió en diverses jornades d’història local, patrimoni i paisatge, a nivell comarcal i nacional.
Els darrers anys s’han realitzat exposicions i conferències sobre les masies perdudes per les obres, l’edifici Marconi obra de l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch, la impulsió i proposta d’elements per al catàleg municipal del patrimoni, una proposta de pla d’usos per a les masies del Parc Agrari i dels Espais Naturals, la proposta de reconstrucció de l’antiga granja modernista de La Ricarda, la campanya per a la recuperació del molí d’arròs de Ca l’Arana, una proposta per als edificis costaners de l’antic semàfor i caserna dels carrabiners, i l’auca del Patrimoni del Prat, com a manifest públic crític-irònic, emprant la tècnica tradicional del rodolí, sobre l’estat real, preocupant, en que es troben avui alguns dels elements mes significatius del patrimoni del Prat.
La Comissió del Patrimoni d’Amics del Prat seguirà treballant per fer públiques manifestacions de l’estat real del nostre patrimoni, donant noves idees per a salvar-lo, reutilitzar-lo i reubicar-lo, si cal, dins del present o futur urbanístic d’aquest poble.
El Patrimoni històric és signe i referent de la nostra identitat com a poble. No el deixem morir. No el deixem desaparèixer. No volem tan sols fotografies molt documentades dins d’un complet Arxiu Municipal. Volem realitats “sostenibles” i visitables, ara que encara és possible.
Volem “sostenibilitat” en la gestió del patrimoni com a element de futur.
Pingback:65è aniversari d’Amics d’El Prat – Amics d'El Prat