• Manifest de la Comissió del Patrimoni d’Amics d’El Prat sobre la selecció dels cinc equips d’aquitectes finalistes pel projecte del Teatre de l’Artesà.

Interior del Teatre de l'ArtesàRecentment, l’ajuntament del Prat ha fet pública la selecció dels cinc equips d’arquitectes finalistes pel projecte de rehabilitació del teatre de l’Artesà. Com a Comissió del Patrimoni d’Amics d’El Prat, no podem fer menys que felicitar aquests equips, i felicitar-nos com a municipi per poder consumar una reivindicació històrica de les darreres dècades: la recuperació del teatre i llur caràcter singular.

El procés arquitectònic certament requereix un grau inicial d’abstracció; el full en blanc de puresa preliminar on començar les primeres línies. No dubtem que la sensibilitat artística i constructiva dels equips seleccionats per la fase final -provada en la seva nombrosa obra realitzada- els permetrà entomar la complexitat d’intervenir en un teatre com l’Artesà, reconèixer el valor just de la preexistència, i engendrar un projecte guanyador que continuï el camí marcat des de 1919.

Un edifici de 96 anys acumula molta història en les seves parets. Un teatre -utilitzat a més per festes, balls, celebracions, cinema…- acumula la mateixa quantitat d’història, més un intangible immens i fabulós d’emocions i vivències. Amics d’El Prat així com una gran part de la societat civil i entitats veïnals mai vàrem perdre l’esperança de reconquerir el nostre teatre. Ha estat un llarguíssim camí; no per recuperar simplement unes parets o un nom, sinó sobretot per recuperar una configuració d’espai única i excepcional, un conjunt que va fer vibrar generacions de pratenques i pratencs. Un solar buit amb un nou teatre de l’Artesà -per molt magnífic que aquest nou edifici resultés, per molt fidelment que guardés l’aspecte exterior de l’antic-, si no reconegués i preservés la grandesa de la sala i l’amfiteatre tindria un regust ben amarg.

Pedra sobre pedra: Cal rehabilitar i no refer el Teatre de l’Artesà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.