• Aquest any 2017 està dedicat a Josep Puig i Cadafalch i des d’Amics d’El Prat ens hi volem sumar programant una conferència al voltant de l’edifici de la Telegrafia del Prat.

L’any que Catalunya dedica a Josep Puig i Cadafalch

Josep Puig i CadafalchEl passat 14 de desembre va tenir lloc la presentació oficial de l’Any Puig i Cadafalch, que se celebra el 2017 en motiu dels 150 anys del naixement de l’arquitecte mataroní. La commemoració se centrarà en la seva obra arquitectònica, arqueològica o d’historiador de l’art. Atès que la commemoració també coincideix amb el centenari de la presidència de Puig i Cadafalch a la Mancomunitat de Catalunya, la celebració també posarà èmfasi en la seva acció política i de govern, des d’on va idear, impulsar i dirigir projectes de gran importància pel país. L’any, per tant, vol presentar a la ciutadania una visió àmplia d’un personatge que és un reflex de la complexa realitat que va viure.

L’Any Puig i Cadafalch està organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i pels ajuntaments de Barcelona, Mataró i Montblanc.

La casa de la Telegrafia sense fils al Prat de Llobregat

1912 – Estació de telegrafia sense fils, sistema Marconi, al Prat de LlobregatCom escriu en Ramón Lasheras al seu blog, en terrenys de l’aeroport del Prat, molt a prop del cementiri del sud, hi ha una construcció d’estil modernista que passa desapercebuda per a la majoria dels vianants. La Central telegràfica sense fils, coneguda popularment com la Telegrafia, va ser dissenyada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, com a part de la xarxa telegràfica sense fils d’Espanya que havia de comunicar la península amb Canàries, Amèrica i la resta d’Europa. Després d’anys de servei ininterromput, va ser abandonada en la dècada dels anys cinquanta dels segle XX, convertint-se en magatzem i quadra per a bestiar; això gairebé va provocar la seva desaparició. Restaurada l’any 2004 és, probablement, l’única central radiotelegràfica d’en Marconi que es conserva a l’estat espanyol.

La TelegrafiaEl projecte del Prat de Llobregat va ser encarregat el 1911 a Josep Puig i Cadafalch per la companyia anglesa Marconi Wireless Telegraph, que va contractar el constructor local Josep Monés i Jané, perquè dugués a terme l’obra. En Monés estava acabant la Granja modernista de la Ricarda just al costat de l’indret on s’havia de construir la Telegrafia. El mes de maig de 1912 es va inaugurar la xarxa de la telegrafia sense fils amb estacions a Aranjuez, Cádiz, Tenerife, las Palmas, Vigo i el Prat de Llobregat. La Central Telegràfica Marconi del Prat, va arribar a tenir cinc antenes receptores al 1915. Per allà arribaven a Catalunya les notícies de la gran guerra a Europa, ara fa 100 anys, entre el juliol del 1914 i el novembre del 1918.

Puig i Cadafalch + Marconi

La Telegrafia constitueix un testimoni excepcional de la introducció de la ràdio a Catalunya i per tant se’l pot considerar un dels símbols de l’inici d’una de les tecnologies més importants del segle XX. L’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va convertir l’esquema de les centrals de Marconi en un petit edifici modernista de gran valor històric i artístic.

L’any 1996 l’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) pel Ple de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i va ser inclòs (PDF) al Catàleg de patrimoni arquitectònic.

La Telegrafia va ser restaurada el 2004 per l’arquitecte Lluís Domènech dins dels acords entre l’Ajuntament del Prat i AENA derivats de la construcció de la pista de la T1 de l’aeroport. L’edifici, però, es troba dins el recinte del camp de vol de l’aeroport, just al costat del camí que fan els avions per arribar al cap de pista abans d’iniciar l’enlairament.

Des d’Amics d’El Prat ens volem sumar a l’any Puig i Cadafalch i programarem una conferència al voltant de l’edifici de la Telegrafia del Prat de Llobregat.

Felip Neri Gordi, arquitecte
Membre de la Comissió del Patrimoni d’Amics d’El Prat

Textos basats en les publicacions de Ramón Lasheras García La Telegrafia del Prat I i II, de la Generalitat de Catalunya i d’Amics d’El Prat. El retrat de Puig i Cadafalch va ser fet per Ramon Casas i està conservat al MNAC a Barcelona, la imatge està sota domini públic i ha estat trobada a la Viquipèdia.

Josep Puig i Cadafalch va dissenyar la casa de la Telegrafia del Prat de Llobregat l’any 1911

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *